‘De Leeuwenharp’

Bij Kinderparadijs Meidoorn hebben we met de kinderen van de basisschool De Klimop gewerkt aan het maken van houten objecten: de Leeuwenharp, een fantasienaam voor een gek beest, verzonnen door de kinderen zelf. Na onderzoek d.m.v. schetsen hebben we zes ontwerpen gekozen en die uitgewerkt. Eerst kleurschetsen gemaakt, die overgezet op hout, die uitgezaagd met de decoupeerzaag, in de grondverf gezet en daarna geschilderd in kleurige acrylverf. Het geheel hebben we vastgelegd op foto, die door de kinderen zelf werden gemaakt. Hiervan hebben we, samen met door de kinderen zelf geschreven teksten, een boek gemaakt. Het waren acht lessen, waarin we hard gewerkt hebben, nieuwe dingen geleerd en veel gelachen. Na een dikke laag epoxy zijn de Leeuwenharpen opgehangen in de lantaarnpalen in de Tollenstraat te Rotterdam-Noord. Ze vormen een onderdeel van de Kindvriendelijke Route Oude Noorden Zuid. Ze werden feestelijk onthuld door de directeur Havensteder, Peter van Lieshout. (Deze workshop krijgt een vervolg met de Kiwikauwer, die te hangen komt in de Woelwijkstraat.)‘Koffiepotten’

Op de Mariaschool in Spangen (Rotterdam) heb ik samen met groep 7 en 8 koffiepotten geschilderd. Er stonden wel 8 of 9 verschillende koffiepotten model van plastic, keramiek en metaal. Men vroeg zich op school af wat we daar nou in vredesnaam mee konden doen.

We hebben eerst door middel van tekeningen onderzocht hoe die potten in elkaar zitten. We ontdekten verschillende geometrische patronen en kwamen tot de conclusie dat vierkanten, cirkels en ovalen ten grondslag liggen aan veel ontwerpen van de koffiepot. Die hebben we dan ook heel veel getekend, steeds vanuit een horizontale en verticale lijn. Het was ook leuk om met de kinderen te bespreken, dat wellicht aan het ontwerp van zo’n koffiepot ook zo’n schets of tekening, misschien zelf vele honderden tekeningen ten grondslag liggen. En nu gingen wij die koffiepot weer opnieuw tekenen en dus ontleden.

Het resultaat was verbluffend. Het was een langdurig project, maar de kinderen vonden dat ze eigenlijk voor het eerst het mooiste schilderij van hun leven hadden gemaakt! Zie hier het resultaat: we maakten er een mooi project van om in de koffiekamer van de school te hangen.‘De jurk van gravin Aleida’

De Gravin Aleida school in Schiedam vroeg om een halobject. Gravin Aleida was van adel. Blauw is de kleur van adel, dus die kleur gebruikten we om mee te werken. De gravin liep altijd rond in mooie kleren, dus we zijn een “blauwe” jurk gaan maken.

Daarvoor tekenden de kinderen van groep 7/8 honderden jurkjes in blauwe viltstift op kleine rondjes papier. Deze rondjes plastificeerden we. De rondjes regen we aan elkaar met blauwe linten. Zo ontstond de grote jurk, bestaande uit kleine jurkjes die aan elkaar geregen zijn.

De kinderen onthulden de jurk zelf in de hal van de school. De jurk was ingepakt in blauwe folie. De kinderen trokken de folie van de jurk en…voila: het halobject. De pers was aanwezig en de hele school vierde feest.