Monotypie

Monotypie is een toegankelijke grafische techniek waarbij verrassend snel een mooi resultaat te behalen valt. Vanuit een foto van het eigen gezicht die de kinderen zelf maken, maken we een afdruk via een transparante plaat waarop we direct schilderen met block inkt. Deze schildering wordt afgedrukt op papier.


 

Zelfportret d.m.v. de linoleumsnede

Kinderen uit groep 7/8 van de Asch & Van Wijckschool uit Rotterdam hebben een keuze gemaakt uit kunstwerken, voornamelijk portretten, van de Artotheek Rotterdam. Hiermee hebben ze een tentoonstelling ingericht op hun eigen school: een dependance. Ze hebben tussen de door hen geselecteerde werken van de kunstenaars hun eigen werken gehangen: zelfportretten in de vorm van linoleumsneden, die ze naar aanleiding van foto’s van hun eigen gezicht gemaakt hebben. Dit project werd mogelijk gemaakt door een subsidie van het Kunstfonds van Stichting Leenrecht.


 

Projectie met licht: ‘silhouet’

Door middel van een diaprojector projecteren we met licht. De kinderen nemen plaats voor een muur en krijgen het licht geprojecteerd op hun gezicht. Het gezicht werpt een schaduw op de muur. We tekenen het silhouet: alle kinderen naast elkaar op een lange rol papier of ieder kind apart. Dit kan in houtskool, krijt of verf. Maar het kan ook uitgevoerd worden door de tekening te vervangen door hout. We gaan dan figuurzagen.

Bij OBS De Startbaan en de Zonnekorf in Overschie hebben alle 280 kinderen hun eigen silhouet geschilderd. Deze werkjes heb ik geplastificeerd en aan elkaar geregen met linten tot drie grote wandobjecten.