Van stadjutter tot kunstenaar – van afval tot kunst

stadjutter, m/v. (-s) iemand die de stad afgaat om zich verloren goederen, achtergelaten spullen, opgedane indrukken, rondhangende geuren, neergeschreven woorden, verwaaide geluiden en zulks toe te eigenen en deze tot kunst te verheffen.

Leerlingen gaan onder leiding van een kunstenaar stadjutten in de directe omgeving van hun school. Ze krijgen een veiligheidsvestje aan en plastic handschoenen. Dan verzamelen ze volgens een specifieke zoekopdracht het afval uit hun omgeving. Zo gaan leerlingen zoeken naar lege flessen en blikjes of platgereden dingen, etc. Of ze krijgen de opdracht het afval te fotograferen of graffiti na te tekenen.

Daarna verwerken ze de gevonden voorwerpen onder begeleiding van de kunstenaar tot kunstwerken. De dag wordt afgesloten met een expositie van de kunstwerken.

De RotterdamIdee Prijs van de Gemeente Rotterdam heeft het mogelijk gemaakt dit project al op twee scholen uit te voeren: de Imelda school en Accent in Hoogvliet. Onder de kop ‘Stadjutten levert kunst op’ schreef het weekblad Hoogvliet o.a. “De leerlingen….. tonen hun maatschappelijke betrokkenheid door zwerfvuil op te ruimen tot grote tevredenheid van de buurt”.